˙·٠•●₪ҳҳ̸Ҳ̸ҳ_®Здравеите всички фенове на ЛОВА и РИБОЛОВА®™_ҳ̸Ҳ̸ҳҳ

 
˙·٠•●₪ҳҳ̸Ҳ̸ҳ_®Здравеите всички фенове на ЛОВА и РИБОЛОВА®™_ҳ̸Ҳ̸ҳҳ

 
Рейтинг: 3.00
(423)
НАЧАЛО
Анкети
Календар
Лов
Музика
Ловна информация
Публикации
Вицове
Фото галерия
Статий
Техника и Тактика
Подледен риболов с изкуствени примакмки
Рибата става и за ядене
Риболовно училище
Направи си сам
Видео


Лов и риболов Риболовa и Видовете риби Риболовна линия Захранка и подхранка Видове стръв Въдичарски такъми

Подледен риболов с изкуствени примакмки / Оборудване

Оборудване
06.03.07 09:42

Ледобурът

 

е важен инструмент, който служи за бързо пробиване на дупка в лед, която има правилна цилиндрична форма. Неговото използване е препоръчително пред подръчни средства като брадви, сатъри, ножове и т.н. Това е така, защото пробивайки с подобни “сечива” има голяма вероятност да изплашим рибата, която се намира под нас и дори да предизвикаме пропадане в ледените води. Ледобурът има проста форма, която наподобява свредел, а основни части на инструмента са ножовете и тяхното разположение. Други съставна част са спираловидно навитата ламарина над ножовете, чиято функция е да извади вече нарязания лед.

Популярни у нас са два типа ледобури – руските и шведските.

Ленинградски ледобур

Най-известни са руските ледобури, произведени в “Ленинградски северен завод”, познати като “ленинградски” или “петерски”. Основното при тях е разположението на ножовете на 45° един спрямо друг. Ножовете имат наклон на заточване 10 -12°. Те са прикрепени с по два винта за основата на ледобура, която е една от най-важните части в конструкцията на този уред. Посоката на пробиване е обратна на часовниковата стрелка.

След основата на ледобура е прикрепен шнек от спираловидно навита ламарина с дебелина 2 мм. Ленинградските ледобури имат възможност за разглобяване и транспортиране в компактна форма, благодарение на шарнирен болт и планка. Най-често дръжките, които се използват при тях са пластмасови. В последно време ленинградските ледобури се изработват от висококачествени материали и се използва титан като основен метал. С ленинградските ледобури могат да се пробиват дупки с диаметър приблизително 120 мм. Вече се произвеждат и модели с възможност за пробиване на различни размери дупки.

Предимства и недостатъци на ленинградския ледобур

Най-голямото предимство на ленинградския ледобур е неговата относително ниска цена. Друго предимство е компактната форма, удобна за транспортиране и относително не голямото му тегло – средно около 3 ? кг. Друга важна особеност е, че на пазара се намират по-лесно ножове за ленинградските ледобури на относително ниска цена. С някои наши конструкторски “нововъведения” можем да променим разположението на ножовете спрямо основата на ледобура и да го направим по-пригоден за определен тип лед. Това става като развием болтовете до определена степен и подложим с подходящи шайби или пластинки, които поставяме от страната на заточването на ножа или срещуположно. Също така, заточването на ножовете на този вид ледобур става лесно.

Един от недостатъците на ленинградския ледобур е, че среща известни затруднения при пробиване на “по-мокър” лед. Например, ако в леда има водна прослойка, инструментът не пробива равномерно и изисква упражняване на по-голяма сила. Други по-незначителни недостатъци са пластмасовите дръжки, които могат лесно да се повредят и да се затрудни въртеливото им движение спрямо оста на ледобура. Шарнирният болт, планката и механизмът също са слабо звено. При по-новите модели дължината на планката е увеличена, което спомага за по-дълго експлотационно време. Много често се случва при риболов шарнирният механизъм да замръзне и това да затрудни значително сгъването на ледобура. Това също е едно неудобство при риболов.

Като заключение за ленинградските ледобури може да се каже, че предимствата им надделяват над недостатъците. Още повече, че ледената покривка при нас рядко надвишава 40 см. и слой с подобна дебелина не е никакво препятствие пред тези легендарни ледобури.

Шведски ледобур – Моra
 
spiralen

Ледобурите “Моra” са производство на световно известната шведска компания Ericsson. Те се произвеждат от висококачествени сплави и имат изключително малко тегло – около 2 кг. Има модели, които пробиват в диапазон от 90 до 200 мм. Пробиването на дупки с Mora става доста бързо и приятно. Например, в лед с дебелина 130 см. може да бъде пробита дупка за 3-4 мин. «Морите» не срещат затруднение, ако в леда има водни прослойки или ако пробиваме вече замръзнала стара дупка, на която ледът е по-здрав.

Ножове, които се използват за Mora са два вида - «Spiralen» и “Expert”. Първите имат полукръгла форма на режещата част, а вторите – права. Друга особеност на тези ледобури е, че могат да се използват ножове с различен размер. Например, за един и същи ледобур може да се пробиват дупки с различен диаметър – 135 или 150 мм.

Ледобурът Моra е изключително качествено изработен във всеки един детайл. Спокойно може да се каже, че Mora няма никакви слаби места за разлика от ленинградските. Като единствен недостатък може да се изтъкне високата му цена, както и тази на резервните ножове.

Да се пробиват дупки с ледобурита на компанията Ericsson е удоволствие и комфорт при подледния риболов.

Практически съвети при употреба на ледобур:

1. При работа с ледобур трябва да се внимава, тъй като ножовете са изключително остри и може да се нараним при невнимателна употреба. При транспортиране на ледобура, както и при дълги преходи по леда, ножовете трябва изолирани с подходящ пластмасов предпазител.

2. Ножовете на ледобура да се съхраняват отделно от основното тяло в напоена с машинно масло хартия с цел да се предотврати евентуално ръждясване.


3. Ножовете на ледобура трябва да се наточват сравнително често по подходящ начин (линк към инфо за наточване на ножове)

4. Важно е преди експлоатация да проверяваме състоянието на закрепващите винтове. Ако винтът е разхлабен има вероятност да загубим нож или да не успеем да пробием дупка.


 

 

 

Въдици за подледен риболов

При подледен риболов на отвесна блесна или мормишка се използват доста къси пръти. Дължината на въдицата за подледен риболов се определя главно от това дали ще ни бъде удобно да работим с нея, когато се намираме в непосредствена близост до дупката. Ако ловим на отвесна блесна и търсим рибата активно, пробивайки множество дупки и местейки се постоянно, най-често сме в изправено положение. За този случай са удобни въдици, които позволяват да се приближим максимално близо до дупката. Ако въдицата, насочена към дупката, е хипотенуза на един правоъгълен триъгълник, то ъгълът, който ще се сключи между тази хипотенуза и нивото на леда (което се явява катет на този правоъгълен триъгълник), трябва да е максимално близо до 90-те градуса. Това, разбира се, е чисто теоретична оценка. Идеята за оптималната дължина на въдицата за подледен риболов е свързана с това да имаме максимален комфорт при работенето с въдицата и ваденето на вече уловената риба.

Естествено, освен активното търсене на рибата, ние можем спокойно да се разположим върху нашите столчета и съндъци и да използваме още по-къси въдици. Ако ще ловим на отвесна блесна от удобното ни "кресло”, приложими в този случай са въдици от половин метър до към 80-90 см.

Ако ловим на мормишка или на нимфа и използваме твърде фина линия, се използва въдица със съвсем миниатюрен вид, която често може да се сбърка с детска играчка

За наш комфорт при риболов на отвесна блесна може да се използва много малка и лека спинингова макара. Това е удачен избор, защото спининговите макари имат прецизен аванс - полезен в случаите, когато от другата страна има сериозна риба. Това се случва често при подледен риболов с отвесна блесна. Интересно е да се отбележи, че в скандинавските държави и Русия се продават въдици за отвесно блеснене, които имат вградена макара с няколко степени на аванс. Още по-интересно е, че руските колеги блеснат отвесно със съвсем малки въдици и вадят рибата, изтегляйки влакното на ръка.
От друга страна, при риболов на мормишка се използва максимално фина и малка въдица. Това е необходимо за т.нар. игра с мормишката и нимфата. Разбира се, много колеги използват малка спинингова макара, прикрепена към малка въдица при риболов с мормишка. Според мен, това важи в случаите, когато дълбочината е над 4-5 м. с оглед на това да не се размотава дългото влакно върху леда и да се предизвикват усуквания и заплитания. Ако рибите се намират до 3 м. под нас, класиката при мормишната въдицата или често наричана жаргонно "качамилка”, както и ваденето на закачената риба с ръце, остава завинаги.
На пазара има голям избор на модели въдици за подледен риболов. Това обикновено са доста прости по конструкция модели и на съответната евтина цена. Но също толкова често тези въдички ми се виждат грубовати и дори недодялани. Тук спокойно може да се прояви инициатива и изобретателност като си направим сами
въдички за подледен риболов.

Какво ни е нужно за целта?

•  Чувствителен връх от стар телескоп или друга подходяща пръчка

•  Корк – всякакви модификации

•  Лепило

•  Е дин или два водача

•  Много желание

Самоделките за подледен риболов, били те за отвесно блеснене или мормишене, притежават и съответните свойства, които ние сме заложили в тях. Ако във въдичката за риболов с мормишка или нимфа сме вложили много чувствителна бланка, тя ще играе роля и на амортисьор при отсечката. Още повече, при този вид риболов се работи с много прецизна линия, която е от 0,6-0,8 мм. и често скъсването на линията се получава при самата подсечка. Ето защо, един амортисьор е много по-полезен. Отделно той придава и известен финес в и без това прекалено миниатюрната въдичка.

При една от техниките на подледен риболов с отвесна блесна се използва кивок. При купешките въдици той няма къде да се постави. Ето защо, ако си правим подобна въдичка, най-простото решение е да изместим малко назад върховия водач от горния край на бланката.


Подобно на род билдинга за мухарки и спининги, и при род билдинга за подледен риболов има уникални и "безценни” въдици. Тяхната стойност, обаче, се определя не от тяхната цена, а какво удоволствие ни доставят при работата с тях в тежките условия при подледния риболов.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1207